Index Vakbarát Hírportál

Összefüggést találtak az ivóvíz mangántartalma, és az intelligenciaszint között

2010. szeptember 21., kedd 09:34

Azok a gyerekek, akiknek az ivóvizében aránylag magas a mangán koncentrációja, mérhetően alacsonyabb átlagos IQ-val rendelkeznek társaiknál - derült ki egy kanadati felmérésből.

350, 6 és 13 év közötti gyerek intelligenciaszintjét mérték fel Quebec és Montreal környékén, és megvizsgálták az otthonaikban az ivóvíz összetételét. Az eredmény egyértelműen azt mutatta, hogy a magasabb mangántartalom alacsonyabb átlagos IQ-val jár: hat pont volt a különbség a leginkább és legkevésbé szennyezett vizet ivó gyerekek között.

A mangán kis mennyiségben előfordul gyümölcsökben, zöldségekben és gabonákban is. Nagyobb koncentrációban azonban a fém idegméreg, a dopaminnal, szerotoninnal és más neurotranszmitterekkel lép reakcióba és roncsolja az idegpályákat.

Az ivóvízben a WHO ajánlása szerint literenként 400 mikrogramm a maximális szint, ami még nem okoz egészségügyi problémát. A kutatás most ezt a tételt vonta kétségbe, ugyanis a Kanada területének 96 százalékán nem közelíti meg ezt az értéket a mangán a vízben, de úgy tűnik, az ennél alacsonyabb koncentráció is befolyásolja a gyerekek fejlődését.

Rovatok