Index Vakbarát Hírportál

Vulkánkitörés pusztította ki a neandervölgyieket

2010. szeptember 29., szerda 16:49

A tudósok még mindig nem tudják, hogy miért haltak ki a neandervölgyiek, állandóan újabb és újabb elméletekkel jönnek elő. A legfrissebb teória szerint sorozatos vulkánkitörések vezettek a kihaláshoz. A homo sapiens azért úszta meg, mert akkoiban még Afrikában éltek.

A Discovery News szerint legalább három hatalmas vulkánkitörés volt negyvenezer évvel ezelőtt, melyek érinthették a Nyugat-Ázsiában és Európában élő neandervölgyieket. A modern ember, a homo sapiens azért menekült meg, mert ők akkoriban főként Afrikában éltek, így biztonságban voltak a vulkáni hamu miatt bekövetkezett változások elől.

Az elmélet Lubov Golovanova a szentpétervári őstörténelmi intézet professzortól jön, a teljes kutatást csak októberben fogja publikálni. A professzor az elmúlt húsz évet a Mezmaiskaya barlang kutatásával töltötte, melyben nagyon sokáig neandervölgyiek éltek nagyjából 40 ezer évvel ezelőtt. A barlangban lévő földet vizsgálva kiderült, hogy a térségben legalább két hatalmas vulkánkitörés lehetett, mely miatt jóval hidegebb lett az időjárás.

A hatás kegyetlen volt, a neandervölgyiek lassan pusztultak ki a hideg és az élelmiszer hiánya miatt – írja a National Geographic. A kitörésnek hiába volt meghatározó hatása, nem lehetett ez az egyetlen ok a neandervölgyiek kipusztulására, hiszen a Gibraltári szoros mellett még 28 ezer évvel ezelőtt is éltek, ez pedig 12 ezer évvel a fent említett eset után volt.

Mint mondtuk, több elmélet foglalkozik a kihalásuk okával. Lehet, hogy alacsony volt a populáció, ami sebezhetővé tette őket. Egy másik elmélet szerint technológiailag nem voltak elég fejlettek ahhoz, hogy túléljék a jégkorszakot. De ennek ellentéte is igaz lehet: túl jól alkalmazkodtak a hideghez és nem tudtak már alkalmazkodni a melegebb éghajlathoz. A modern ember okozta kihalásukat: egyszerűen kiszorították őket élőhelyeikről.

Ez nem az egyetlen eset, amikor vulkáni tevékenység hatással van az emberi fajra. Nagyjából 72 ezer évvel ezelőtt a Toba szupervulkán kitörése majdnem a kihalás szélére sodorta az emberiséget.

Rovatok