Index Vakbarát Hírportál

Kakaógénnel mentik meg a csokoládéipart

2010. november 15., hétfő 16:07

Csak géntechnológiával lehet megelőzni a csokoládéipar összeomlását, mert elfogy a kakaótermsztésre használható földterület.

Howard Yana-Shapiro, a Mars csokigyár kutatója szerint nagyobb terméshozamú fákat kell létrehozni, mert ötven év múlva a kakaóigény magasan túlszárnyalja majd a kínálatot. A kutató szerint a kakaógének segítségével egészségesebb és ízletesebb csokoládét lehet majd készíteni.

Nemzetközi összefogással készült el a kakaó genetikai térképe, a munkában részt vett a Mars, az IBM, az amerikai agrártárca és számos egyetem is. Shapiro vezetésével a tervezettnél három évvel korábban sikerült megfejteni a genomot.

Jelenleg az Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaóexportőre, a Mars hatvan éve tőlük veszi a kakaót. Ha tíz év múlva csupán 2 százalékkal nő a világ kakaóigénye, akkor még egy Elefántcsontpartnyi területre lesz szükség, vagyis bizonytalanná válhat a világ kakaóellátása. A másik megoldás az, hogy növelik a Theobroma cacao fa terméshozamát, ami most átlagosan 400 kilogramm hektáronként.

Hasonló okból fejtették meg a gabonafajok génjeit, csakhogy a búzát és a rizst hatalmas területen termesztik, míg a kakaó termesztése kevésbé központosított. Világszerte 6,5 millió farmer életét befolyásolhatja a jobban termő kakaófa. Viszonylag olcsó laboratóriumi eszközökkel el lehet kezdeni a kísérletezést, a gének szabadon és ingyen elérhetőek.

Rovatok