Index Vakbarát Hírportál

Ismét bizonyították az akupunktúra fájdalomcsillapító hatását

2010. november 30., kedd 15:14

Mágneses rezonanciás (MRI) felvételek azt igazolják, hogy az akupunktúra közvetlenül az agyban csökkenti a fájdalmat, nem csak pszichológiai hatása van.

Német kutatók 18 önkéntessel végzett agyi szkenneléses tesztjei azt mutatták, hogy az agy fájdalommal összefüggő területeinek aktivitását mérsékelte az akupunktúrás kezelés, így ismét sikerült bizonyítani, hogy a módszernek nemcsak placebohatása van.

Fájdalmat okoztak

A vizsgálatban résztvevők enyhe áramütést kaptak akupunktúrás fájdalomenyhítéssel, vagy anélkül. Az akupunktúrás tűket a lábujjak közé, a térd alá és a hüvelykujj tövénél helyezték el. Az agyi aktivitás a fájdalom észlelésében érintett négy területen is kisebb volt az akupunktúrás kezelésben részesülő önkénteseknél, mint azoknál, akik ilyen kezelést nem kaptak a teszt folyamán.

Azt a jelenlegi kísérlet nem vizsgálta, hogy a tűk elhelyezésének van-e szerepe, vagy a véletlenszerű elhelyezés is hasonló eredménnyel járt-e, illetve az sem derült ki, hogy a fájdalomcsökkentés tartós-e és hogy mi mögötte a pontos hatásmechanizmus.

Nina Theysohn kutatócsoportja megfigyeléseit kedden ismertette az észak-amerikai radiológiai társaság chicagói éves találkozóján.

Rovatok