Index Vakbarát Hírportál

Római kori sírokat találtak Kiskőszegen

2010. december 6., hétfő 11:16 | aznap frissítve

Jelentős római kori régészeti emlékek kerültek elő az egykori Pannonia tartomány területéhez tartozó horvátországi Kiskőszegen (Batina). Az elmúlt hetekben a horvát Archeológiai Intézet és az eszéki múzeum régészei tárták fel azt a fontos lelőhelyet, ahol bronzkori, vaskori és római kori tárgyak kerültek elő. A falu feletti magaslaton legutóbb 40, gazdagon berendezett római kori sírt találtak.

Sipos Sándor, a dél-baranyai Darázsi járás elöljáróhelyettese a hetilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a horvát-szerb határon fekvő település idegenforgalmát is fellendítheti a régészeti feltárás. A munka végeztével a régészek kiállítást és egy monográfia megjelentetését is tervezik.

A Duna-parti Kiskőszeg határában már a XIX. században folytak régészeti ásatások, a rendszeres és átfogó kutatás azonban csak tavasszal kezdődött meg a horvát kultuszminisztérium anyagi támogatásával. A mostani ásatásokat a kétéves időtartamú, "Baranya régészeti öröksége" elnevezésű program keretében valósítják meg.

A szakemberek szerint Baranya egyike a leggazdagabb régészeti lelőhelyeknek Horvátországban. Kiskőszegnél már a próbaásatások során bebizonyosodott, hogy világviszonylatban is jelentős lelőhelyről van szó.


 

Rovatok