Index Vakbarát Hírportál

Nyolc tonna aranykincset rejt az Izabal-tó?

2011. március 2., szerda 10:20

Újságírókból és tudósokból álló német expedíció keresi a maja kultúra aranykincseit Guatemala legnagyobb tavának vizében.

Joachim Rittstieg matematikus, Közép-Amerikai letűnt kultúráinak szakértője vezeti a maják titkait feltáró régészeti munkát. A szakember négy évtizede kutatja az úgynevezett drezdai kódexet, azt az írásos maja emléket, amelyről úgy gondolják, hogy a legkorábbi ismert könyv az amerikai földrészről. Drezda mellett Madridban és Párizsban is őriznek ilyen kódexet, a Rittstieg által vizsgált 74 oldalas darab 272 éve került német földre.

A német tudósnak sikerült megfejtenie az írásjeleket, és azok alapján arra következtetett, hogy nagy kincs, legalább nyolc tonnányi tiszta arany lapul az Izabal-tó fenekén. A Drezdai Egyetem visszavonult professzora felfedte, hogy a kódex 52. oldalán említést tesznek a maják fővárosáról, Atlanról, amelyet időszámításunk előtt 666-ban földrengés pusztított el. A városban több mint kétezer aranytáblát őriztek, a maják ezekre vésték törvényeiket.

A kincs - a várossal együtt - víz alá került, a maradványokat radarfelvételek segítségével azonosították. A német szakember szerint az aranytáblák értéke 211 millió euró.

Az expedíció egyik fele már útra kelt Guatemalába, Frankfurtból az egyesült államokbeli Dallasba repültek, onnan tovább a közép-amerikai országba, ahol terepjáróval teszik meg az utat az Izabal-tó felé.

Rovatok