Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadították Zed, a mamut koponyáját

2011. március 19., szombat 07:34

Hároméves munkával kaliforniai régészek végre kiszabadították Los Angelesben Zed, a jégkorszaki mamut koponyáját. A mamutra egy parkoló építése során bukkantak 2006-ban, amikor a munkagép a koponyatető egy darabját "lecsípte".

A mamut csupán apró részét képezte egy valóságos paleontológiai kincsesbányának, a lelőhelyen, a La Brea-i mocsárból csontok ezrei, köztük kardfogú macskák, óriási jaguárok, menyétek fosszíliái kerültek elő. A legrégebbi lelet negyvenezer éves, a legfiatalabb pedig mindössze tízezer évvel ezelőtti.

A La Brea lelőhely valamikor egy kátrányos mocsár volt, amely úgy ejtette foglyul az állatokat, mint a légypapír a rovarokat. A kátránynak köszönhetően őrződtek meg a fosszíliák évezredeken keresztül.

"Elég néhány centiméterre belesüppedni, hogy egy ló méretű állat teljesen mozgásképtelenné váljon. Amennyiben ezek az állatok szerencsések voltak, néhány napon belül elpusztultak az éhségtől és szomjúságtól. Kevésbé szerencsés társaikat a ragadozók, így a kardfogú macskák tépték darabokra" - magyarázta John Harris, a Page Múzeum kurátora.

John Harris volt egyébként a mamut névadója, aki a becenévvel az angol ábécé utolsó betűjére, a Z-re (Zed) utalt. "Valószínűleg ez az utolsó legjobb állapotban lévő mamut, amelyet feltártunk a lelőhelyen" - nyilatkozta Trevor Valle, a Page Múzeum munkatársa, aki Zed koponyájának 80 százalékát szabadította ki. Hozzátette: előfordulhat, hogy mégsem Zed lesz a lelőhely utolsó mamutja. "Előkerülhetnek a feltárt, s dobozokban sorakozó csontok közül fiatal mamutok fosszíliái is.

Mint a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum honlapján olvasható, Zed az amerikai mamutok (Mammuthus columbi) közé tartozott. A szokatlanul robusztus alkatú hím 48-50 éves kora körül pusztult el. Csontjain több kóros elváltozást is felfedeztek: alsó állkapcsa közepén egy fura csontkinövés látható, több bordája eltört, majd összeforrt, ráadásul ízületi bántalmakban is szenvedett.

Rovatok