Index Vakbarát Hírportál

Nem tudott ugrani az ősi nyúlszörny

2011. március 23., szerda 13:49

Ellenségek híján elvesztette az ugróképességét a spanyol Minorca-szigeten kifejlődött nyúlfaj, amely ma élő társainál tízszer súlyosabb volt.

Josep Quintana a kilencvenes évek elején fedezte fel az ötmillió éves Nuralgus rex maradványait, és eleinte azt hitte, hogy egy kihalt teknőst talált. Később egy kollégája, Meike Köhler szörnyen nagyra nőtt nyúlként azonosította a fosszíliákat. Azóta ugyanis elegendő csontot ástak elő ahhoz, hogy rekonstruálni tudják az állatot, és kiderült, hogy az Alilepus nemzetségbe tartozik, amelynek tagjai tizedakkorák voltak, mint az N. rex. A Spanyolországban ma honos nyulak is jóval kisebb méretűek.

A Nuralgus rex körülbelül 5,3 millió évvel ezelőtt érkezett meg Minorcára, amikor a Földközi-tegner alacsony vízszintje miatt a Baleár-szigetek még száraz lábbal is megközelíthetők voltak.

A teknősökkel és denevérekkel együtt lakó nyúlnak nem volt természetes ellensége, ezért összementek fülei, rövidebbek lettek a lábai, és ezzel elvesztette az ugrándozási képességét is.

Rovatok