Index Vakbarát Hírportál

Szemfoltokkal csajozik a pávakakas

2011. május 11., szerda 09:18 | aznap frissítve

A pávakakasok farokuszályának felső fedőtollait ékesítő szemfoltok határozzák meg, hogy mennyire lesznek sikeresek a párkeresésben - állítják kanadai kutatók, akik tanulmányukat az Animal Behaviour című folyóiratban tették közzé.

A kingstoni Queen's Egyetem két kutatója - Roz Dakin és Robert Montgomerie professzor - négy éven át figyelte a pávák viselkedését, azt próbálva meghatározni, hogy a hímek szemkápráztató ékessége miként és mennyire befolyásolja vonzerejüket.

Mint kiderült, azok a hímek, amelyek számottevően kevesebb szemfolttal rendelkeztek, gyakorta visszautasításra találtak a pávatyúkok részéről.

A kutatók több lehetséges magyarázatot is felsorolnak, beleértve azt, hogy a nőstények a hímek érettségét, vagy akár az egészségét azonosítják a szemfoltok számával.

"A pávák udvarlása és párválasztása rendkívül összetett folyamat. Számtalan tényező befolyásolja egy hím sikerességét, beleértve a testüket borító káprázatos tollazatot vagy a fejükön lévő bóbitát. A pávakakasok cselhez is folyamodnak, egyebek között kiállnak a napra, hogy még ragyogóbbnak tüntessék fel színpompás öltözéküket" - magyarázza Dankin.

Rovatok