Index Vakbarát Hírportál

Tízmillió dollárt kap, aki megépíti a Star Trek trikorderét

2011. május 16., hétfő 12:16

A Star Trek tévésorozatból ismerős orvosi trikorder megépítése lesz az X-Prize nemzetközi feltalálóverseny következő fordulójának célja - jelentette be a versenyt szervező alapítvány, és a tízmillió dolláros díjat felajánló telekommunikációs óriáscég, a Qualcomm.

A sci-fi sorozatban a trikorder egy olyan, könnyű, kézben hordható szerkezet, ami betegségekről képes pillanatok alatt diagnózist adni, vagy akár egy bolygó légkörét, vagy idegen létformákat elemezni.

A versenyben induló szerkezetek elég, ha az első funkciót teljesítik, ami óriási lökést adhat a betegségek elleni küzdelemnek, sok terhet levéve az orvosok válláról. Ez főleg olyan területeken jelentene óriási segítséget, ahol kevés szakképzett orvos jut sok emberre.

A verseny várhatóan 2012 elején indul. Az X-Prize alapítványnak ez lesz a hetedik tudományos versenye, az eddigiekben szintén tízmillió dolláros fődíjért többek között a kereskedelmi űrutazás, a génkutatás, és a környezetbarát járművek területén versengtek a jelentkezők.

Több fődíjat még nem vittek el, ilyen például a Google által szponzorált Lunar X Prize, amit az nyer meg, aki először juttat el egy robotot a Hold felszínére, ami onnan képeket küld haza.

Rovatok