Index Vakbarát Hírportál

A hétpettyes katica lett az év rovara

2011. május 20., péntek 17:33

A Magyar Rovartani Társaság döntését az ország összes Katica bölcsije, ovija üdvözölte, a kétpettyesek viszont szomorúak.

A hétpettyes katicát választották az év rovarának. Pénteken délután döntött az év rovaráról a Magyar Rovartani Társaság. Most először, hagyományteremtő céllal jelölték ki az év madara, az év fája és az év vadvirága mintájára létrehozott év rovarát.

A kampány célja, hogy a társadalom szélesebb rétegeinek figyelmét egy-egy rovarra irányítsák. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak élete, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így a rovar bemutatása a természeti folyamatok jobb megértését is elősegíti.

Coccinella septempunctata

A Magyar Természettudományi Múzeum tájékoztatása szerint talán ez a legismertebb és a legkedveltebb hazai rovar, amelynek bemutatása mégis tartogathat meglepetéseket. Számos népi hiedelem fűződik hozzá, gyermekversek, dalok szólnak róla, kedves nevekkel illetjük, mintázata átlényegülve, leegyszerűsödve divatbemutatón is megjelenhet.

Számos magyar neve ismeretes, például hétpettyes böde, böde-bogár, katóbogár, kata, katóka, tehénke, Isten-tehene, katalinbogár, katalinka, katinka, fuss-kata, katica, kóskata, katapila, katicska, bilibáncs.

Testhossza 5,5-8 milliméter között változhat, a nőstények kissé nagyobbak. Teste szinte félgömb alakú, a hasoldala lapos. Feje és előháta fekete, és a valóságban több mint 7 folt van az állatka hátán, de a határozott fekete foltok 7 fekete pöttyként jelentkeznek. A hétpettyes katica gyakorlatilag mindenhol megtalálható, leggyakrabban a gyepszintben és a cserjeszintben.

Rovatok