Index Vakbarát Hírportál

Állami teveirtást tervez Ausztrália

2011. június 9., csütörtök 13:13

Ausztrália a földrajzi és gazdasági jellegzetességei (óriási terület, kevés lakos, szénerőművekre alapuló energiaellátás, a sok ásványi kincs miatt erős bányaipar) a világon a legrosszabb országok közé tartozik az egy főre eső légszennyezés területén. Az ország kormánya egyre újabb erőfeszítéseket tesz, hogy javítson a helyzeten. A legutóbbi lépés első hallásra többszörösen bizarrnak tűnik: a vadon élő tevék kiirtása.

Bár a tevékről elsősorban Észak-Afrika és a közel-keleti országok sivatagaira asszociál az átlagember, Ausztráliában is rengeteg él belőlük vadon, az ország területének nagy részét kitevő pusztaságban, az Outbacken. Az őseiket a 19. század elején vitték be a telepesek, aztán mértéktelenül elszaporodtak, óriási károkat okozva a mezőgazdaságban, illetve a természetes növényvilágban.

A kormány teveirtó terve június végén kerül a parlament elé. A terv szerint egy adelaide-i céget, a Northwest Carbont bíznák meg azzal, hogy 1,2 millióval csökkentse a vad tevepopulációt. A cég kutatásai szerint a növényzetben okozott károk mellett egyetlen teve átlagosan évi egy tonna szén-dioxid üvegházhatásának megfelelő metánt juttat a levegőbe. A tudósok előtt régóta ismert tény, hogy a nagy testű kérődző növényevők nagy metántermelők, ez a gáz ugyanis főleg szerves anyagok bomlásakor, így például a bendőbeli fű és széna feldolgozásakor szabadul fel.

A Northwest Carbon helikopterekről lőné ki a tevéket, illetve összeterelné a nagyobb csordákat, és vágóhídra küldené őket, így a feldolgozott húsukat az élelmiszeripar használhatná, akár emberi fogyasztásra, akár állateledelek alapanyagaként. "Újító szellemű nemzet az ausztrál, és mindig innovatív megoldásokat találunk a problémáinkra, ez  is egy klasszikus példa erre" - kommentálta az ötletet a cég igazgatója az AP hírügynökségnek.

Rovatok