Index Vakbarát Hírportál

A kevés mozgás is csökkenti a szívkockázatot

2011. szeptember 1., csütörtök 15:14

Már a heti pár órát mozgó embereknél is kisebb a szívkockázat azokhoz képest, akik ennyit sem edzik magukat - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

A Jacob Sattelmair által vezetett metaelemzésben kilenc korábbi követéses vizsgálat eredményeit vetették össze, amelyekben a résztvevők beszámoltak fizikai aktivitásuk mértékéről és rendszerességéről. A felmérés utáni követés időtartama néhány évtől több évtizedig terjedt.

A Harvard Egyetem közegészségügyi karának kutatói úgy találták, hogy már heti 550 kalóriának megfelelő energia fizikai aktivitással való elégetése 14 százalékkal csökkentette a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Akik ennél kétszer több energiát égettek el tréningezéssel, azoknál 20 százalékkal bizonyult kisebbnek a szívkockázat.

Az Egyesült Államokban 2008 óta érvényes irányelvek legkevesebb heti 150 perc mérsékelt intenzitású mozgást ajánlanak, ez heti 550 kalóriának megfelelő energia elégetését jelenti.

"Ha valaki teljesen passzív, ülő életmódot folytatott eddig, annál már napi 10-15 perc gyaloglás is csökkenti a szívbetegségek kockázatát" - hangsúlyozta Sattelmair.

Rovatok