Index Vakbarát Hírportál

Későn diagnosztizálják a demenciát

2011. szeptember 13., kedd 13:14

Az Alzheimer-kórral és más demenciával világszerte élő közel 36 millió ember közül 28 milliót nem diagnosztizáltak, így ők az elérhető kezelések jótékony hatásából sem részesülhetnek, ahogyan az esélyt sem kapják meg arra, hogy jövőbeli gondozásukba beleszóljanak - állítják egy kedden közzétett jelentés szerzői.

A tanulmány elkészítését az Alzheimer' Disease International tanácsadó szervezet támogatta, vezetője Martin Prince, a King's College London professzora volt. A csoport becslése szerint a demenciák kezelésének globális költsége jelenleg évi 604 milliárd dollár (120 ezer milliárd forint), a szellemi leépülésben szenvedők száma pedig várhatóan megháromszorozódik 2050-ig. A szervezet azt javasolja, hogy minden ország készítse el saját nemzeti stratégiáját a demenciához társuló problémák kezelésére.

Bár a betegség jelenleg még nem gyógyítható, a kidolgozott kezelési módok javítják a páciensek egy részének tüneteit. A kutatók úgy vélik, hogy a kezelések hatékonysága javulhat, ha korábban állapítják meg a betegséget.

Sam Gandynek, a New York-i Mount Sinai Alzheimer-kórt kutató központ munkatársának az a tapasztalata, hogy egy-egy új szer csupán 18 hónapig javít valamennyit a páciensek állapotán. Más szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy a demencia akkora terhet ró a társadalomra, hogy bármilyen kis mértékű csökkentése megéri az erőfeszítést.

Rovatok