Index Vakbarát Hírportál

Őssejt- és rákkutatók a Nobel-díj esélyesei

2011. szeptember 22., csütörtök 09:34

Áttörést hozó leukémiaellenes szer kifejlesztői, őssejtkutatók és a kvantum-összecsatoltság kutatói az esélyesek az idei orvosi, kémiai és fizikai Nobel-díjra.

David Pendlebury, a Nobel-jóslások szakértője elemzésében azt vizsgálta, hogy egy-egy tudós publikációját hányan használták fel és hányan idézték.

A jelöltjei között van három amerikai kutató (Brian Druker, Nicholas Lydon és Charles Sawyers), akik a krónikus mieloid leukémia elleni gyógyszert felfedezték és kifejlesztették. A tudós trió 2009-ben elnyerte a Lasker-díjat, amelyet sokan a Nobel-díj előfutárának tekintenek.

Pendlebury tippjei között szerepel Robert Langer és Joseph Vacanti is, akik a helyreállító orvoslás, az őssejtkutatás területén értek el jelentős eredményeket.

A kémiai díj elnyerésére esélyes Jean Frechet és Donald Tomalia a dendrimerek felfedezéséért. Ezek az elágazó szerkezetű szintetikus molekulák célra szabhatók, felhasználási területük az orvoslástól az elektronikán át az anyagtudományokig terjed. Esélyes lehet Martin Karplus is a biomolekulák molekuláris dinamikájának szimulációja területén végzett úttörő tevékenységéért.

A fizikai Nobel-díj fő várományosainak a kvantum-összecsatoltság kutatóit tartja a szakértő. Ennek elmélete szerint a párban előforduló részecskék csatolt állapotban vannak oly módon, hogy ha az egyik állapotát megváltoztatják, akkor a másik állapota is azonnal megváltozik - még abban az esetben is, ha kilométerekre vannak egymástól. Ezen a területen a francia Alain Aspect, az amerikai John Clauser és az osztrák Austrian Anton Zeilinger jöhet szóba esélyesként, mert eredményeik alapvető fontosságúak lehetnek a kvantumszámítógép megalkotásához.

A 2011-es tudományos Nobel-díjak közül az orvosi díjat október 3-án, a fizikait 4-én, a kémiait pedig 5-én jelentik be Stockholmban.

Rovatok