Index Vakbarát Hírportál

Steve Jobs kísért a magyar múzeumban

2011. október 9., vasárnap 17:19

Mivel alapvetően nem lehet eleget tudósítani az egyik legszuperebb magyar múzeumi gyűjteményről, ezért benéztünk szombaton a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárának* Családi Napjára, ahol a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében, "Legek és legendák – rekordok a Műszaki Tanulmánytárban" címmel ezúttal a műszaki legeké volt a főszerep.

A XI. kerületi, Prielle Kornélia utcai tanulmánytárról illetve rendkívül gazdag, több tízezer darabos gyűjteményéről többször is írtunk már. Amikor még nem is volt igazi, szépen katalogizált, bemutatható kollekció, a raktárba bebocsáttatva csodálkoztunk rá az évtizedek alatt felhalmozott értékekre, vagy amikor ezekből ízelítőt adva máshová kiszervezett kiállításokon adtak ízelítőt a legérdekesebb darabokból - például a Mérföldkövek a számítástechnika történetében vagy az Űrhódítók című tematikus tárlaton. Közölt az IDDQD blogunk is retróközpontú kompjúteres posztot a gyűjtemény legizgalmasabb darabjairól - ekkor már saját termeiben berendezett kiállításon bolyonghatott az egyszeri látogató.

A mostani családi napot a legekre hegyezték ki. Kiválogatták és bemutatták például az írógép- és fotótörténet legextrémebb darabjait, így többek között a legrégebbi írógépet, Remington Model 1-et és a legelső tükörreflexes fényképezőgépet, az 1947-ben gyártani kezdett Duflexet. Ez utóbbiról például bizonyára nem olyan sokan tudják, hogy magyar szabadalom, a sokoldalú tervező, feltaláló, Dulovits Jenő alkotása, és horrorisztikus áron, 3500 forintért árulták, ma már milliókat ér egy-egy gyűjteményi állapotú darab, már ha egyáltalán előkerül egy-egy, mert csak pár százat, legfeljebb pár ezret tudtak belőle gyártani a hiánygazdaság időszakában.

A "Mobileumban", azaz a főképp gőzgépek uralta interaktív alagsori gépcsarnokban - a steampunk mennyországban - a legnagyobb és leghangosabb motorok közt, míg a "B" teremben a számítástechnika legizgalmasabb relikviái között lehetett csatangolni hosszú órákig. Bemutatták az elektroncsöves szovjet kompjútermonstrumot a szobaméretű URAL-2-t, a legolcsóbb számítógépet: az idén harmincéves ZX-81-et is.

A számítástechnikai szekciót a héten elhunyt Steve Jobs szelleme lengte be. A gyűjteményben több, az ő nevéhez fűződő kiállítási tárgy is látható, így például a lányáról lenevezett Apple Lisa 1983-ból, ami elsők között alkalmazott teljesen grafikus operációs rendszert, vagy egy főként grafikai feladatokra alkalmas NeXTStation személyi számítógép a kilencvenes évek legelejéről, amit Jobs abban a köztes időben tervezett, amikor épp nem az Apple-nél dolgozott. Ez utóbbihoz nem sokkal halála előtt helyezték el az áhítatos "Köszönjük, Mr. Jobs!" táblácskát a múzeum munkatársai.

A múzeumba egyébként érdemes még októberben bejelentkezni, például a Múzeumok Őszi Fesztiváljának itt szervezett programjaira, mert a forráshiánnyal küszködő intézmény a fűtési szezon kezdetével bezár, novembertől tavaszig csak temperálják a kiállítótereket, de nem fűtik fel komfortosra a tanulmánytárat, így tavaszig nem lesz látogatható a kivételes gyűjtemény. Október 11-én, kedden a műszaki restaurálás rejtelmeibe lehet betekintést kapni, 12-én, szerdán Zarzetzky József gyufaipari vállalkozó életművét ismertetik, 13-án, csütörtökön a mobiltelefon történetét foglalják össze, míg 13-án, pénteken a gőzgépeké lesz a főszerep. Október 18-28 között is több program várja a látogatókat, október 20-án például Golubeff Róbert, az Intel Hungary képviseletvezetője beszél a mikroproceszor történetéről, az 1971-es feltalálás óta eltelt időszak mérföldköveiről.

*Magyar Műszaki és Közlekedési  Múzeum Tanulmánytára
1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 10. (a Prielle Kornélia és a Szerémi út sarkán)
. Tel: 30/693 3408; Fax: 204-4088. Info: marta@mmkm.hu
www.omm.hu
Belépőjegy: felnőtt: 500 Ft, diák és nyugdíjas: 250 Ft.

Rovatok