Index Vakbarát Hírportál

Százezer éves festőműhelyt találtak

2011. október 14., péntek 10:16

Az emberiség talán legrégebbi műtermére bukkantak dél-afrikai kutató. A leletek alapján úgy tűnik, már százezer évvel ezelőtt is gyártottak színes festéket dekorálásra.

A kutatók a Science című tudományos folyóiratban írtak a kőkorszaki festékműhelyről, amelyre egy dél-afrikai barlangban bukkantak. A szakemberek két okkertartalmú színnyomot találtak tengeri csigák kövületeiben, emellett csontokat, szenet és köveket is, amiket vélhetően a színkeveréshez használták. Az eddigi feltételezések szerint az emberiség hatvanezer évvel ezelőtt kezdett okkerből színeket előállítani.

A felfedezés fontos állomást jelent az emberi fejlődés megismerésében – vélekedtek a johannesburgi Witwatersrand Egyetem tudósai. A kutatások azt mutatják, az emberek már százezer éve képesek voltak tudatosan tervezni és megvalósítani, emellett alapvető kémiai ismeretek birtokában is voltak.

Az ősemberek kvarckövekkel szétapróztak vasoxid tartalmú hematit kristályokat, majd finom poros porrá őrölték azokat – írták a szakemberek, akik színmaradványok alapján következtettek állításaikra.

A festék felhasználásáról csak találgatni tudnak a kutatók. Az okkersárga jelképes testfestést vagy a bőr védelmére szolgáló rétegként kenhették fel, de egyszerűbb műalkotások elkészítéséhez is felhasználhatták. A tudósok abból indulnak ki, hogy az igénybe vett eszközöket többször is felhasználhatták a színek előállításához, vagyis nem egyszeri véletlen folyamat volt a színkeverés.

Rovatok