Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen gén miatt pszichoaktív a vadkender

2011. október 25., kedd 17:23

A vadkender és a kender genetikai kódjában egyetlen gén ki- vagy bekapcsolt állapota dönt a növény pszichoaktív tulajdonságairól – idézte a növények genomját elemző kanadai kutatók megállapítását a LiveScience.

A Torontói Egyetem kutatói a Cannabis indica növény egyik fajtáját (Bíbor Kush) és a Cannabis sativa egyik háziasított kenderhibridjét, a finolát vetették alá genetikai elemzésnek. Az ipari kender és a vadkender közötti legfontosabb különbség, hogy az utóbbi növényben másféle kannabinoid hatóanyagok termelődnek. A vadkender tetrahidrokannabinol savat (THCA) termel, amelyből melegítés hatására keletkezik a hallucinogén THC, míg a kender által termelt kannabidiolsav (CBD) nem pszichoaktív kannabinoid vegyület.

A torontói kutatók a növények genomját elemezve megállapították, hogy a két növény között egyetlen génben van különbség: a THCA-t szintetizáló enzimhez tartozó gén bekapcsolt állapotban van a marihuánában, viszont kikapcsolt állapotban található az ipari haszonnövényben.

A genomban bekövetkezett változások a növény háziasítása és termesztése közben történhettek a kutatók szerint. Genomjaik ismerete közelebb vihet ahhoz, hogy a kenderfajok tulajdonságait igény szerinti befolyásolhassák a jövőben, akár ipari, akár orvosi felhasználásról legyen szó. A tanulmányt részletesen a Genome Biology című szakfolyóirat ismertette.

Rovatok