Index Vakbarát Hírportál

Felszínre hozták Feketeszakáll elsüllyedt hajójának ágyúját

2011. október 27., csütörtök 18:49

Felszínre hozták a hírhedt karibi kalóz, Feketeszakáll elsüllyedt hajójának kilencszáz kilós ágyúját, amely a ronccsal együtt majdnem háromszáz évig feküdt hullámsírban az észak-karolinai partoknál.

A 2,4 méteres ágyút szerdán emelték ki az óceánból a rettegett kalóz Queen Anne's Revenge (Anna királyné bosszúja) nevű hajójáról elnevezett mentési akció során. Az 1997 óta tartó munkálatok célja, hogy kimentsék az elsüllyedt hajó kincseit.

A kiemelés után az ágyút az észak-karolinai Beaufortban működő Tengeri Múzeum előtt állították ki, majd megkezdték a laboratóriumi vizsgálatokat. A 900 kilogrammos leletet jelenleg az évszázadok alatt rárakódott cementszerű homok-, só-, és kagylópáncél öleli körbe. Évekbe telhet, mire a kutatók pontosan meg tudják állapítani, hogy az ágyú mellett mit rejt még a különleges védőburok.

Feketeszakáll, azaz Edward Teach angol kalóz nevét az egész karibi térségben és az Atlanti-óceán nyugati részén rettegték a 18. század elején. Leghíresebb hajója 1718-ban futott zátonyra és süllyedt el Észak-Karolina partjainál. A harminc méter hosszú háromárbocos hajón 150-200 fős legénység szolgált és eredetileg francia rabszolgaszállító volt. Feketeszakáll 1717-ben foglalta el az akkor még La Concorde nevű hajót, amelyet Anna királyné bosszújának keresztelt át.  A hajó roncsait 1996-ban fedezték fel. 2009 októberében már felszínre hoztak egy horgonyt a közeléből, ami valószínűleg a kalózflotta vitorlásai, illetve a part és az árbocos között kisebb tárgyakat szállító csónaké lehetett.

Rovatok