Index Vakbarát Hírportál

Károsítja az agyat a kemoterápia

2011. november 15., kedd 15:28

Az emlőtumort kemoterápiás kezelés mellett túlélő nőknek figyelmük, memóriájuk és tervezési készségeik romlásával is számolniuk kell - közölték amerikai kutatók.

A Stanford Egyetem munkatársainak agyi szkenneléses vizsgálatai azt mutatták, hogy a kemoterápián átesett nők agyának egyes részeiben jelentősebb kisebb volt az aktivitás, mint azoknál a túlélőknél, akik nem kaptak kemoterápiát.

A tanulmányba 25, kemoterápiás kezelésen átesett, mellrákból felépült nőt vontak be, illetve 19 olyan ráktúlélőt, aki nem kapott kemoterápiát, kontrollként pedig 18 egészséges nőt. A vizsgálatban valamennyi résztvevőnek egy feladatot kellett megoldania, miközben agyi aktivitását funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel követték nyomon.

Shelli Kesler és kutatócsoportja úgy találta, hogy a kemoterápián átesett nők agyának egyes területei jóval kisebb aktivitást mutattak a feladat végrehajtása közben, mint a többieké. Ezek a régiók a figyelemhez, az emlékezethez és az előrelátáshoz, tervezési készségekhez kapcsolhatók.
A tanulmányt az Archives of Neurology című szakfolyóiratban ismertették.

Rovatok