no

Index Vakbarát Hírportál

Ez történik a női agyban orgazmus közben

2011. november 16., szerda 15:01

Az amerikai Rutgers University kutatói bemutatták a világ első animációját, ami a női agy működését mutatja orgazmus közben. A videó az agyi aktivitást és az egyes agyterületek oxigénfelvételét mutató fMRI-felvételekből áll össze, és egy 12 perces időszakot mutat be, két másodpercenként készült képek összefűzésével. A felvételeken nyolcvan agyterület különböztethető meg, a színkódok pedig a forró fémhez hasonlóan a mélyvöröstől a sárgán át a fehérig mutatják az egyre nagyobb aktivitást. A tesztalany egy 54 éves PhD-diák, civilben szexuálterapeuta volt, aki az MRI-készülékben maszturbálással érte el az orgazmust.

A Society for Neuroscience tudományos társaság washingtoni kongresszusán bemutatott felvételen a színskála jól mutatja, hogyan kapcsolódnak be egymás után újabb agyterületek, ahogy a nő közeledik az orgazmushoz. Először az agykéreg szenzoros ingereket kezelő részén lesz magas az aktivitás, majd bekapcsolódik a limbikus rendszer (az agyféltekék szélén körbefutó agyterület, ami ösztönös viselkedés felett gyakorolja az ellenőrzést), majd a kisagy és a frontális agylebeny jön, amelyek a mozgást irányítják. A kutatók szerint itt az orgazmus közben megfeszülő izmok agyi hátterét láthatjuk.

Végül a csúcsponton szinte a teljes agy sárga és fehér színkódokkal mutatja a különösen magas aktivitási szintet, a főszerep pedig a hipotalamuszé, ami nagy mennyiségű oxitocin hormont szabadít fel – ez a kellemes érzésen túl a méh összehúzódásával jár. Néhány másodperc múlva az összes agyterületen fokozatosan alább hagy az aktivitás.

Ez történik a női agyban orgazmus közben

A kutatók szerint az orgazmus okozta agyi aktivitásnál intenzívebbet eddig csak epilepsziás roham közben mutatott az MRI. Az eredmények kielemzése a későbbiekben nagy segítséget nyújthat olyan emberek kezelésében, akik valamilyen pszichés vagy idegrendszeri ok miatt képtelenek az orgazmusra, de a stressz és a depresszió kezelésében, illetve fájdalomcsillapításban is új lendületet adhat a kutatásoknak.

Rovatok