Index Vakbarát Hírportál

Intelligens gyerekekből lesznek a drogos felnőttek

2011. november 16., szerda 16:56

Egy negyven év statisztikáit felhasználó, nyolcezer tesztalany bevonásával zajló orvosi felmérés eredményeiről számoltak be brit kutatók a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban. A kutatócsoport azt vizsgálta, van-e összefüggés a gyerekkorban mért intelligenciahányados és a felnőttkori drogfogyasztás között.

Az 1970-ben kezdődött, a British Cohort Study felmérésben részt vevő, akkor 5 és 10 éves, mára felnőtt embereket kérdeztek a drogfogyasztási szokásaikról, majd ezt összevetették a gyerekkorban mért IQ-jukkal. Az eredmények szerint a brit férfiak 35 százaléka és a nők 16 százaléka élt a felmérés előtti 12 hónapban legalább egyszer marihuánával, a kokainnál ezek az arányok 8,6, illetve 3,6 százalék voltak.

Ezt összevetve a gyerekkori intelligenciatesztekkel arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy férfiaknál az ötéves korban mutatott, átlag feletti IQ a másfélszeresére emeli annak esélyét, hogy 25 év múlva droghasználó váljon az emberből. Nőknél az összefüggés még erősebb, itt kétszeres eséllyel jár az átlag feletti intelligencia. Az eredmények társadalmi osztálytól és anyagi környezettől függetlenül ugyanezzeket az arányokat mutatták.

A jelenség okaival kapcsolatban egyelőre nincs összhang a kutatók között, de a legtöbben azt tartják a háttérben meghatározó oknak, hogy aki intelligensebb, az egyben fogékonyabb is az új dolgok kipróbálására és az agy stimulálására.

Rovatok