Index Vakbarát Hírportál

Visszatérhet a malária Dél-Afrikába

2011. november 20., vasárnap 16:41

A globális felmelegedés növelheti a maláriás esetek számát - főként a fiatalok körében - Dél-Afrikában, ahol mára gyakorlatilag teljesen felszámolták a betegséget - derült ki az UNICEF tanulmányából.

A kutatás abból a feltevésből indul ki, hogy az országban 1,1-2,4 Celsius-fokkal növekszik az évi átlaghőmérséklet 2060-ig (illetve 2090-re az 1,6-4,3 fokos tartományban lesz), ami a különféle régiókat eltérően sújtja.

Az ország északi részén elhelyezkedő három tartomány, Limpopo, Mpumalanga és Gauteng területén "A hőmérsékletnek és a forró napok számának emelkedése következtében enyhén növekedhet a malária előfordulása".

Általánosságban a klímaváltozás a gyermekeket sebezhetőbbé teszi az olyan betegségekkel szemben, mint a kolera vagy a dizentéria, növeli körükben a légzőszervi betegségek arányát, továbbá élelmiszerhiányt okozhat, a sűrűbben előforduló áradások pedig kárt tehetnek az infrastruktúrában, az utakban, az iskolákban.

A családok - főként az anyák - azon törekvése, hogy alkalmazkodjanak a változó körülményekhez, azt eredményezi, hogy többet lesznek távol az otthonaiktól, emiatt a kislányokra marad a háztartási feladatok jó része.

A világszervezet mindennek alapján felhívta a kormány figyelmét, hogy programjaival elsősorban a gyerekeket segítse.

Rovatok