Index Vakbarát Hírportál

50 millió amerikai mentális beteg 2011-ben

2012. január 19., csütörtök 15:36

Az Egyesült Államokban öt ember közül egy, vagyis közel 50 millió ember szenvedett az elmúlt évben mentális betegségben, legnagyobb arányban a nők és a fiatal felnőttek – közölte egy csütörtökön közzétett kormányzati jelentés.

A kábítószerekkel való visszaélésekkel és a mentális egészségügyi ellátással foglalkozó amerikai szervezet, a SAMHSA (Substance Abuse and Mental Health Services Administration) felmérésének eredménye szerint a nők 23, míg a férfiak 16,8 százaléka tapasztalt mentális problémákat, a 18 és 25 év közötti korosztályban pedig kétszer nagyobb volt a mentális betegségek aránya, mint az 50 évesnél idősebbek körében.

A SAMHSA meghatározása szerint a mentális betegség diagnosztizálható mentális, viselkedési vagy érzelmi rendellenességet takar, és nem foglalja magában a fejlődési rendellenességeket, valamint a különböző szerekkel való visszaélést.

A jelentés úgy találta, hogy 11,4 millió ember, az amerikai felnőttek öt százaléka szenvedett az elmúlt évben olyan súlyos mentális betegségben, amely jelentősen befolyásolta életvitelét. 8,7 millió embernek voltak tavaly öngyilkos gondolatai, 2,5 millióan már tervet is készítettek a megvalósításra, 1,1 millióan pedig megkísérelték, hogy véget vessenek életüknek. A mentális betegségben szenvedő amerikaiak körében háromszor nagyobb volt a valószínűsége a szerektől való függésnek és a szerekkel való visszaélésnek.

A 12 és 17 éves kor közötti kamaszok 8 százaléka, 1,9 millió tizenéves tapasztalt súlyos depressziós epizódot, ami azt jelenti, hogy legalább két hétig fennállt náluk a nyomott hangulattal és az érdeklődés elvesztésével járó állapot. A felméréshez 67 500 embert kérdeztek ki a SAMHSA szakemberei szerte az Egyesült Államokban.

Rovatok