Index Vakbarát Hírportál

Pandatrágyán nevelt luxustea

2012. január 20., péntek 16:07

An Yanshi, a Szecsuáni Egyetem egykori kalligráfusa bizarrnak tűnő ötlettel állt elő: véleménye szerint roppant egészséges, gyógyhatású tea állítható elő a pandák ürülékének felhasználásával – írja a Welt.

A tea fogyasztása olyan egészségtani hatásokkal jár, ami segít a fogyásban, de a rákos betegségek megelőzésében is jelentőséggel bírhat. Yanshi szerint pandatrágyán a világ egyik legdrágább teája állítható így elő, amelynek becsült ára kilónként  54 ezer euró, azaz több mint 16 millió forint. Az első szüret idén tavasszal várható. A későbbiekben jelentős árcsökkenésre lehet számítani, de a tea kilónkénti ára így is meghaladja majd a másfélmillió forintot.

Yanshi úgy véli, a tea különleges zamata miatt is közkedvelt különlegességként szerepelhet a teaimádók körében. Szerinte a pandaürüléket a pandák gyenge emésztőrendszere teszi értékessé, ugyanis az általuk elfogyasztott tápanyag csupán 30 százaléka hasznosul a kiürülés előtt. Így egy rendkívül tartalmas, kevés káros mellékterméket tartalmazó trágya keletkezik.

A tea egészségügyi hatását tovább növeli, hogy a pandák által fogyasztott bambuszban is megtalálható az a nyomelem, ami a zöld teákban is fellelhető és a rákos megbetegedések megelőzésére alkalmas. Így ez a két elem összeadódik ebben a különleges, ám igen drága főzetben.

A 41 éves Yanshi hatalmas bizalommal van különleges teája felé. A különleges italért feladta még egykori egyetemi állását is, és a jövőben egy hektáron szeretne a különleges eljárással teát termeszteni a szecsuáni tartomány egyik hegyoldalán.

Majomkávé

Hasonlóan bizarr eljárással készül a világ egyik legdrágább kávéja is, a Kopi Luwak. E kávékülönlegesség alapjául szolgáló kávészemek ugyanis hasonlóan izgalmas utat járnak be felhasználásuk előtt, mint a teát különlegessé tevő bambusz.

A kávészemeket a közönséges pálmasodró majom fogyasztja el a felhasználás előtt. A majmok kizárólag a termés héját emésztik meg, a főzet alapjául szolgáló mag csak átszalad az emésztőrendszerükön, amelyet később kézzel válogatnak ki az ürülékükből. Bár A kávé ára jócskán elmarad Yanshi teájáétól, így is mint egy 1320 dollárt (330 ezer forintot) kérnek kilójáért.

Rovatok