Index Vakbarát Hírportál

Több mint százezer éve élt a lovak ősanyja

2012. január 31., kedd 15:15

Mintegy 130-160 ezer évvel ezelőtt vándorolt át Ázsia sztyeppéin minden mai ló ősanyja. Egy nemzetközi kutatócsoport genetikai elemzésekkel állította fel a lovak új családfáját. A kutatók ugyanakkor azt állítják, hogy a lovak megszelídítése nem egy központból terjedt el, mint a marhák és a juhok esetében, hanem egymástól függetlenül Ázsia és Európa több területén.

A Perugiai Egyetemen dolgozó Alessandro Achillinek és a Páviai Egyetem szakembere, Antonio Torroni vezetésével a csapat 83 ló genetikai állományát vizsgálta meg. A mitokondriumban, a sejtek energiaközpontjában lévő örökítőanyagot analizálták, amely anyai ágon örökítődik. Eközben összesen 18, speciális genetikai ismertetőjeggyel rendelkező úgynevezett haplocsoportot találtak – ezek az egyes lócsoportok közös eredetére utalnak.

Ezek a csoportok egy közös, mintegy 140 ezer évvel ezelőtt élt ősanyára utalnak. A tudósok a vizsgált lovakat tizenhét genetikai csoportba sorolták be. A genetikai analízissel ugyanakkor nem állapítható meg a háziasítás pontos időpontja. A régészeti leletek a tudósok szerint arra utalnak, hogy a lovakat először 6000-7000 évvel ezelőtt szelídítették meg. A felállított családfából az is kiderül, hogy az állatokat Európa és Ázsia különböző helyszínein háziasították.

A szakértők eredményeiket az amerikai tudományos akadémia Proceedings című folyóiratban mutatták be.

Rovatok