Index Vakbarát Hírportál

Az intelligens festék megmutatja a hibákat

2012. február 1., szerda 16:01

Egy új, intelligens festék használata forradalmasíthatja a különféle szerkezetek műszaki biztonságának vizsgálatát. A glasgowi Strathclyde Egyetemen kifejlesztett intelligens festék képes a szélturbinákban, bányaaknákban, hidakban és sok egyéb más építményben keletkező parányi hibák felismerésére – olvasható a ScienceDaily tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

A felfedezés jelentősége az, hogy a parányi hibák felismerésével időben meg lehet előzni a nagyobb szerkezeti károsodások kialakulását. A festéket egyszerűen, akár szórással fel lehet vinni bármilyen felületre, a hozzá kapcsolódó elektródák pedig kimutatják a szerkezeti sérüléseket.

A nanotechnológiai alapú, olcsó és környezetbarát festék kifejlesztése a nagyobb építmények és ipari szerkezetek biztonsági megfigyelésének alapja lehet világszerte – mondta Mohamed Saafi, az egyetem kutatója.

Már folyik egy szélturbina betonalapjának megfigyelése az új technológiával, amellyel az anyagi és emberi ráfordítások jelentősen csökkenthetők. Saafi véleménye szerint a festék tartóssága miatt bármilyen környezeti és időjárási körülmények között használható, ráadásul bonyolultan kivitelezhető megfigyelések is megvalósíthatóak vele

A szakemberek szerint a prototípus kiállta a próbát, a vizsgálatok azt mutatták, hogy a festék nagyon hatékony, de további teszteket végeznek még Glasgowban a közeli jövőben.

Rovatok