Index Vakbarát Hírportál

Működik az időkapszulában talált százéves villanykörte

2012. március 29., csütörtök 15:32

Százéves villanykörtét találtak a General Electric archívumában egy időkapszulában. A felfedezést igazán az teszi érdekessé, hogy a villanykörte működik is.

Az időkapszula Ohióban volt, a GE NELA Park nevű központjában. A cég mérnökei március 26-án nyitották ki a dobozt, és öt villanykörtét találtak benne – ezek közül három volt működőképes.

Következő lépésként megtisztították a körtéket és bedugták az egyiket egy átalakított konnektorba, és a 60 voltos körte – ha halványan is, de – világítani kezdett.

Az időkapszulában ezen kívül számos történelmi dokumentumot, újságot, fotót találtak, melyek feldolgozása már megkezdődött. A kapszulát azért nyitották fel, mert a NELA Park idén ünnepli alapításának századik évfordulóját – sokáig ez volt a GE villanyrészlegének központja.

A GE archívumában amúgy nagyon sok érdekességet találni még, hiszen a céget 130 éve alapították, így volt ideje gyűjtögetni. A cég Tumblren mutatja be az izgalmasabb tárgyakat, amiket a raktáraikban találnak. Ezek között találhatunk százéves elektromos autótöltőt vagy napelemet 1939-ből.

Nem a most találtak az egyedüli működő, antik villanykörték. Meg kell említeni azt az izzót is, amely 111 éve világít. Először 1901-ben kapcsolták fel egy tűzoltóságban, majd 1903-ban átvitték egy másik tűzoltóságba, később túlélte az épület 1937-es felújítását. Életének első 75 évében 110 voltos konnektorba volt bedugva, majd 1976-ban átvitték egy másik helyre, ahol már 120 voltos konnektorba dugták. Innentől kezdve ki sem húzták onnan.

Az oldalon több bizonyítékot találunk arról, hogy tényleg ilyen öreg a villanykörte, és egy webkamerával is figyelhetjük egy izzó életének izgalmas fejleményeit.

Rovatok