Index Vakbarát Hírportál

Nem találják a csillagászok a sötét anyagot

2012. április 20., péntek 13:49

A Tejutat fürkésző Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászait meglepetésként érte, hogy nem találták meg a titokzatos sötét anyagot a Nap mellett ott, ahol a jelenleg elfogadott modell szerint lennie kellene.

A csoport a sötét anyag létére keresett igazolást, amelyről úgy vélik a tudósok, hogy az Univerzum tömegének 83 százalékát teszi ki, azonban sem szabad szemmel, sem a jelenleg létező csillagászati eszközökkel nem figyelhető meg. Detektálása áttételes módon történhet, abból a gravitációs vonzásból, amelyet más jelenségekre kifejt.

A kutatócsoport a chilei Atacama sivatagban található La Silla Obszervatóriumban 2,2 méteres teleszkópja segítségével végzi megfigyeléseit. Az ESO csillagászai arra számítottak, hogy bizonyítékot találnak a Nap körül örvénylő sötét anyag létére, miután a Tejútrendszer több mint négyszáz csillagának mozgását feltérképezték. Közleményük szerint azonban nem találtak semmit.

„Az általunk számított tömeg mennyisége egyezik azzal, amit látunk: a csillagokat, a port és a gázokat együttesen a Nap körüli régióban" – magyarázta Christian Moni Bidin kutatásvezető, a chilei Concepción Egyetem munkatársa. Ez azonban nem hagy teret többlet, a sötét anyag számára, amit vártak volna a tudósok.

A kutató hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új eredmények ellenére egyértelmű, hogy a Tejútrendszer sokkal gyorsabban forog, mint amit a látható anyag önmagában indokolna. „Ha tehát a sötét anyag nincs jelen ott, ahol számítottunk rá, akkor a hiányzó tömeg problémájára új megoldást kell találnunk. Eredményeink ellentmondanak a jelenleg elfogadott modelleknek, a sötét anyag rejtélye csak még titokzatosabb lett" – értékelte a tapasztaltakat.

Rovatok