Index Vakbarát Hírportál

Élősködnek a zombihangyákat gyártó gombán

2012. május 7., hétfő 13:23

Évek óta ismert, hogy létezik egy thaiföldi gombafaj, amely megtámadja a hangyák idegrendszerét, és gyakorlatilag zombivá változtatja őket. Nemrég viszont az is kiderült, hogy az élősködőnek is van élősködője: egy másik gombafaj, amely megtámadja a hangyát támadó gombát. A Pennsylvaniai
Állami Egyetem kutatói tanulmányukban leírták, hogyan élt túl egy hangyaboly egy gombatámadást.

David Huges, az egyetem professzora fedezte fel a gombafajt, amely a hangyákon megtelepedő gombákat támadja, megakadályozva azok szaporodását. Az Ophiocordycepsare gomba arról híres, hogy megtámadja a hangyák agyát, emiatt a hangyák bódultan másznak a fák levelein. A hangyák nem pusztulnak el azonnal, elég időt hagyva az agyukra telepedett gombáknak, hogy kifejlődjenek és szétszórják spóráikat.

Ezt a jelenséget már régóta ismerik a tudósok, most találtak egy harmadik szereplőt a játékban, a gombaevő gombát. Az új parazita a hangyák agyába épülő parazitára telepszenek, ott élik életüket és megakadályozzák, hogy a gombák spórákat termeljenek. Hiperparazitáknak nevezték őket, mert olyan paraziták, melyek élősködőkön élnek.

A kutatók a brazil és thaiföldi erdőkben gyűjtöttek adatokat, Thaiföldön a Camponotus leonardi, Brazíliában a C. rufipes fajokat vizsgálták. Azt találták, hogy bár nagyon sok volt a fertőzött hangya, csak nagyon kevés gombán tudtak kifejlődni a spórák az másik parazita miatt.

Rovatok