Index Vakbarát Hírportál

Aszteroidarobbantásra képez ki űrhajósokat a NASA

2012. május 14., hétfő 13:25

2020-ben indulhat el a NASA trervei szerint az első űrexpedíció, amelynek tagjai egy aszteroidán landolnak, ott méréseket végeznek, talajmintákat vesznek, majd visszatérnek a Földre. A Daily Tepegraphnak nyilatkozó Tim Peake őrnagy, aki brit légierő helikopterpilótája volt, mielőtt az ESA űrhajósa lett volna, elmondta, arra is kiképzik majd őket, hogy szükség esetén megsemmisítsék a Föld pályájához túl közel elhaladó, bolygónkat veszélyeztető aszterodiákat. Valahogy úgy, ahogy Bruce Willis és csapata tette az Armageddon című filmben, bár arra Peake nem tért ki, hogy ők is nukleáris robbantással oldanák-e meg a problémát, vagy van más ötlete is a NASA-nak.

Az űrhajósok kiképzési programja nyáron kezdődik, a floridai partoknál felépített NEEMO (Nasa Extreme Environment Mission Operation) központban, ahol 12 napot fognak eltölteni az óceán fenekén, 20 méter mélyen felépített kapszulában. A víz alatt szimulált űrsétákat tesznek és különféle kísérleteket végeznek el olyan körülmények között, amelyek várhatóan egy aszteroida felszínén is várnak majd rájuk.

Az űrhajósok elsődleges feladata a tudományos mérések elvégzése és minták vétele lesz majd az utazásuk során, az aszteroida esetleges elpusztítása csak mellékesen merül fel a programban, amit a Japánban megrendezett Geoscience Union Meeting konferencián ismertet majd az amerikai űrhivatal. A tervek szerint 2016-ban indul ez első automatikus robotűrhajó egy aszteroidára, és négy év múlva követheti ezt az emberes küldetés. Az oda-vissza út egy évig fog tartani, ebből 30 napot töltenek majd az objektum felszínén az asztronauták.

A NASA jelenleg 400 olyan aszteroidát követ figyelemmel, amelyeknek a pályája vészesen közel halad el a Földéhez. Ezek esetében az ütközés esélye elég csekély, a gond az, hogy az újonnan felfedezett, Föld-közeli aszteroidákat egyelőre rendszerint csak akkor veszik észre a csillagászok, amikor egy Armageddon-szerű bevetés elindításához már túl késő lenne.

Rovatok