Index Vakbarát Hírportál

Az első szárazföldi gerinces nem járhatott

2012. május 24., csütörtök 17:57

A négylábú ichthyostega nem tudott járni – derítették ki 3D komputeres modellezés alapján brit tudósok, akik vizsgálataikat a Nature csütörtöki számában ismertetik.

A fosszilis csontvázak összerakásával az egyik legnagyobb gond, hogy az őslénymaradványok üledékes kőzetekből kerülnek elő. Ezen segít a komputeres tomográfia: a szkennelés során virtuálisan preparálják a fosszíliát, így a legapróbb csontocskákat is teljesen izolálhatják, majd összerakhatják őket, így az őslények anatómiája könnyebben megérthető – olvasható a BBC oldalán és a PhysOrg tudományos hírportálon.

A londoni Királyi Állatorvos-tudományi Intézet és a Cambridge-i Egyetem kutatói elvégezték a 360 millió évvel ezelőtt élt ichthyostega virtuális preparálását, majd összerakását, a következő lépésként pedig rekonstruálták a lágy részeket is.

"Gyakorlatilag életre keltettük az állatot" – emelte ki Stephanie Pierce, a tanulmány társszerzője, aki rámutat, hogy a 3D csontváz első ízben tette lehetővé az egyes ízületek mozgásamplitúdójának megmérését.

A háromdimenziós komputeres modell megmutatta, hogy hibás az az elképzelés, amely szerint az ichthyostega a szalamandrához hasonlatosan közlekedett négy végtagján a szárazföldön. Az állat ugyanis nem tudta úgy forgatni a négy végtagját, ahogy azt a szárazföldön való járás megkívánja, ehelyett elülső lábai segítségével vonszolta magát, mint teszik ezt például a fókák.

Az ichthyostega életének legnagyobb részét a vízben tölthette: rendelkezett úgynevezett oldalvonal-szervvel, megmaradt a kopoltyúfedele, farka alul-felül úszósugarakkal volt ellátva. Kétéltűekhez hasonlított viszont a mozgatható nyaka, erőteljes váll- és medenceöve, kétágú bordái.

Rovatok