Index Vakbarát Hírportál

A Nap is tűzijátékkal készült július 4-re

2012. július 4., szerda 10:00

Óriási napvihart regisztráltak a NASA Solar Dynamics Observatory szondájának műszerei a Nap felszínén hétfőn. Az amerikai űrhivatal kutatóinak becslései szerint a napkitörésből származó részecskék éppen a legnagyobb amerikai ünnepen, július negyedikén érik el a Föld atmoszféráját, természetes látványosságot hozzátéve az aznapi hagyományos tűzijátékok sorához.

A napkitörés az AR1515 jelű napfoltból indult ki, a méretét a kutatók az M kategóriában 5,6-osnak mérték. A napkitöréseket öt osztályba sorolják a felszabaduló energia szerint: A, B, C, M és X. Az M jelű kitörések általában nem okoznak semmilyen észlelhető kárt a Föld felszínén, csak a szokásosnál élénkebb északi fény miatt veszi észre őket a laikus szemlélő. Az X kategóriás napviharok már képesek zavart okozni a műholdak működésében, esetleg a telekommunikációs hálózatokban is kárt tehetnek. Az eddig észlelt legnagyobb napkitörést 2003-ban X28-as erejűre becsülték, pontos mérési adat nincsen róla, ugyanis kiakasztotta a SOHO napszonda műszereit. Idén eddig egy X-kategóriás kitörést regisztrált a NASA, március 7-én.

A kutatók szerint az ünnepi napkitörés csak az első egy hosszabb napviharsorozat kitöréseinek sorában, és az elkövetkező hetrekben további, még nagyobb kitöréseket várnak. A Nap felszínén a viharok aktivitása 11 éves ciklusokban erősödik és gyengül, jelenleg éppen a felfutó szakaszban vagyunk egy ciklus csúcspontja előtt, ezt 2013-ra várják a kutatók, amikor előfordulhat, hogy a távközlési műholdakat komolyan megzavaró, esetleg meg is károsító napviharokkal kell majd szembenéznünk.

Rovatok