Index Vakbarát Hírportál

Hatékonyabbá válik a rák elleni sugárterápia

2012. július 11., szerda 17:14

A mellrák elleni sugárterápia után gyakori a visszaesés, kutatók azonban most felfedeztek egy olyan molekulát, amellyel hatékonyabbá lehetne tenni a sugárkezelést.

A sugárterápia a sebészeti beavatkozásokkal mellett jelentősen hozzájárult a mellrák gyógyulási esélyeinek javításához. És noha a sugárzás célzottan a tumorsejtekre irányul, befolyásolja a környező egészséges szöveteket is. Ez bizonyos esetekben a sugárzással szembeni rezisztencia kialakulásához, ezáltal pedig a rák visszatéréséhez vezet - írják Curzio Rüegg, a Freiburgi Egyetem munkatársa és a Lausanne-i Egyetemi Kórház szakértői a Clinical Cancer Research című szaklapban.

Ezt meggátolandó vizsgálták a tudósok a szóban forgó molekuláris mechanizmust szövetmintákon, laboratóriumban. A kutatás során megmutatkozott, hogy a mechanizmus a tumorban és a vérben is nagy számban mobilizál fehérvérsejteket, az idegen anyagok elleni védelem sejtjeit. Későbbiekben a tudósoknak sikerült a sejtek felszínén megfékezni bizonyos molekulákat, úgynevezett c-Kit receptorokat, ami jelentősen gátolta a rák terjedését.

Rovatok