Index Vakbarát Hírportál

Új helyre költözött a világ legérzékenyebb sötétanyag-detektora

2012. július 13., péntek 21:24

Új helyre költöztették a világ legérzékenyebb sötétanyag-detektorát 1,6 kilométerrel a földfelszín alatt Dél-Dakotában. A nagy földalatti xenondetektort (LUX, Large Underground Xenon detektor) az elhagyott Homestake-aranybányában működik majd, ahol 2001-ben 125 év után hagytak fel a nemesfém kitermelésével.

A világegyetem 25 százalékát kitöltő sötét anyag részecskéit egy 330 kilogrammos, a víznél háromszor súlyosabb folyékony xenonnal megtöltött tartályban igyekeznek elcsípni. A tudósok azt próbálják majd kideríteni, hogy mi is valójában a sötét anyag, amely nem bocsát ki fényt, vagy detektálható sugárzást, azonban jelenléte a remények szerint kimutatható a látható anyagban kiváltott gravitációs effektusa révén. A kutatók szerint, amennyiben sikerülne felfedezni a sötét anyagot, az segítene megfejteni a világegyetem keletkezésének rejtélyét.

Tom Shutt, a Case Western Reserve Egyetem fizikaprofesszora szerint fáradságos kétnapos munkával sikerült átköltöztetni a berendezést a földalatti laboratóriumba. Dan McKinsey, a Yale Egyetem professzora azt emelte ki, hogy a detektort októberben hűtik le mínusz 100 Celsius-fokra, az adatok gyűjtése decemberben kezdődik meg.

Rovatok