Index Vakbarát Hírportál

Megvan az első jura-kori halgyíkcsontváz

2012. augusztus 8., szerda 15:23

Korábban hiányoztak a 175-170 millió évvel ezelőtti középső jura korszak ötmillió évet átfogó szakaszából az ichthyoszaurusz-leletek. A szóban forgó halgyíkpéldány viszont pontosan ebből az időből származik, és új nemzetséget alkot. A szenzációs lelet összeköttetést jelent a fekete palában talált ismert halgyíkok és a fehér jurából származó fiatalabb példányok között.

„A földtörténet olyan, mint egy emmentáli sajt, tele van ismeretlen lyukakkal, a lyukak leletek segítségével való betömésének valószínűsége pedig igen csekély" – mondta a Stuttgarti Természettudományi Múzeum őshüllőkkel foglalkozó szakértője, Rainer Schoch.

A 7,5 méteres ichthyoszaurusz csontvázat már 1975-ban kiásták a Schwäbische Alb hegység lábánál. A 37 évig a múzeum gyűjteményében szunnyadó lelet jelentőségét azonban csak a stuttgarti létesítménynél vendégeskedő Erin Maxwell kanadai halgyíkszakértő ismerte fel.

A meglehetősen megkésett felfedezés Schoch szerint a gyűjteményanyag gazdagságára vezethető vissza, ugyanis csak őshüllőmaradványból 90 000 darab található ott, és minden évben több ezerrel bővül. Ez az elkövetkezendő évszázadokra is elegendő munkát kínál. A kutatók még nem döntöttek az új nemzetség nevéről, lehetséges, hogy az a Heiningen község melletti lelőhelyre utal majd.

Rovatok