Index Vakbarát Hírportál

Álcafesték védheti a katonákat az égéstől

2012. augusztus 24., péntek 21:20

A katonák védelmét szolgálja egy most kifejlesztett álcafesték, ami az álcázás hatékonyságán túl a robbanások hőhullámaitól is megvédi a katonák bőrét. Az arcra vagy kézre kent anyag 15 másodpercig megvédi viselője bőrét a több száz Celsius-fokos hőtől, ami életmentő lehet ezekben a helyzetekben. A fedőfestéket kifejlesztő kutatók szerint az anyagot a civil életben, például a tűzoltóságnál is alkalmazhatnák.

A pokolgépek detonációja két veszélyes lökettel jár. Az első egy nagy nyomású, igen nagy sebességgel terjedő lökéshullám, amely súlyos belső sérüléseket okozhat, majd ezt szinte azonnal követi egy második, magas hőmérsékletű lökéshullám. Robert Lochhead kutatásvezető, a Dél-Mississippi Egyetem munkatársa elmondta, hogy ennek a hőmérséklete meghaladhatja a 600 Celsius fokot is, ami olyan forró, mint az égő cigaretta. A lökéshullám csupán két másodpercig tart, de szó szerint megsütheti az arcot, kezet vagy más, szabadon lévő bőrfelületet.

Lochhead, aki a hőálló álcafestéket az Amerikai Kémiai Társaság Philadelphiában megrendezett éves találkozóján mutatta be, elmondta, hogy egyes tesztekben az anyag védőhatása akár hatvan másodpercig is kitartott. Az álcafestéket különböző színekben kellett előállítaniuk a fejlesztőknek, olyan formában, amelyet könnyű felvinni a bőrre, és nem okoz problémát az eltávolítása sem. A festéknek vízállónak kellett lennie, ráadásul a szemet, az orrot és a szájat sem irritálhatta. Ezeket a kritériumokat a hagyományos, szénhidrogén alapú festékek nem teljesítik, ezért a kutatók a nem éghető szilíciumalapú vegyületekkel kezdtek kísérletezni.

Rovatok