Index Vakbarát Hírportál

Így fest egy robbanni készülő vörös óriás

2012. augusztus 28., kedd 11:20

A Földtől 640 fényév távolságra lévő Betelgeuse nevű csillagról készített érdekes koncepcióvideót Pierre Kervella, a Párizsi Obszervatórium csillagásza. A Betelgeuse az Orion-csillagkép második, az éjszakai égbolt kilencedik legfényesebb égiteste, illetve egyike a pillanatnyilag ismert legnagyobb csillagoknak. Átmérője ezerszer nagyobb, fénye százezerszer erősebb, mint a Napé. Ha a Betelgeusét a Nap helyére tennénk, a csillag egészen a Jupiterig érne.

Már emiatt is érdekes lehetne a mi négymilliárd éves Napunknál jóval fiatalabb vörös óriás, azonban a francia kutató nem emiatt készített videót a változócsillagokat kedvelő amatőr csillagászok körében népszerű, félszabályos változócsillagról. A vörös óriás ugyanis a legjobb esélyünk arra, hogy szupernova-robbanást figyelhessünk meg csillagászati szempontból igen hamar. A csillag az elmúlt két évtizedben az interferométeres mérések alapján 15 százaléknyit zsugorodott, tehát gyorsan veszít anyagot, átmérőjénél hatszor nagyobb anyagcsóva nyúlik ki belőle, emellett felszínén valószínűleg igen nagy méretű konvekciós cellák vannak. A rendellenesen forró és hideg területek hónapról hónapra vándorolnak és közben méretük is folyamatosan változik, a videó nagyrészt erre a jelenségre épül, és hétéves időtávot ölel fel. A videót a Hubble és a Very Large Array Telescope

A Betelgeuse felrobbanásáról egészen biztosan minden, az adott időszakban élő ember tudomást szerez majd, mert az erős fényjelenség a nappali égbolton is tisztán kivehető lesz. A ma elfogadott csillagkeletkezési elmélet szerint nagyjából négymilliárd év múlva a Napból is vörös óriás lesz, és felfúvódása közben magába olvasztja majd a Naprendszer belső bolygóit, köztük a Földet is.

Rovatok