Index Vakbarát Hírportál

Repülje körbe a Holdat!

2012. szeptember 10., hétfő 10:41

Bár utoljára 1972-ben járt ember a felszínén, a Hold továbbra is a legkönnyebben elérhető és a legolcsóbban kutatható égitest maradt. Robert Kooima, a Louisianai Állami Egyetem professzora, és a Goddard Űrrepülési Központ vizualizációs stúdiójának munkatársai most a Hold körüli pályán keringő Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nevű szonda nagy felbontású fekete-fehér képeit felhasználva készítették el a felszínt eddig sosem látott pontossággal és részletességgel bemutató videót. A felvétel kizárólag valós fényképek felhasználásával készült, a máskor megszokott művészi koncepciórajzok ezúttal hiányzoznak a bő háromperces nagy felbontású videóból.

Annak ellenére, hogy a korábbi tervek ellenére egyre valószínűtlenebb, hogy valaha is emberlakta holdbázis épül, a százévente 3,6 méterrel távolodó Hold kutatása számos a bolygóképződéssel és a bolygórendszerek működésével kapcsolatos kérdésre választ adhat. A videón látható sötétebb, kisebb felbontású részek azokat a területeket jelzik, amikről még nem készült a pontos feldolgozáshoz elegendő felvétel, de az LRO több olyan helyet is alaposan feltérképezett, ami helyszíne lehet a jövő küldetéseinek. A Full HD felbontású képsorokon helyenként kisebb sziklák és kövek is látszanak.

Az LRO-hoz hasonló, fejlett képrögzítési eljárásokkal dolgozó szondák jelenthetik az emberes küldetések alternatíváját a jövőben, hiszen míg az Apollo-program hat sikeres holdraszállása során csak néhány kilométer átmérőjű területeket tudtak átkutatni, egy-egy űrszonda a 4,4 milliárd éves Hold teljes felületének pontos leképezésére képes. A kutatások fő iránya azonban továbbra is a Hold keletkezésének pontos folyamatát érinti, hiszen az évszázados vita ellenére a mai napig nincs olyan elképzelés, amit a témát kutatók többsége elfogadna.

Rovatok