Index Vakbarát Hírportál

Nyilvános a Higgs-bozon-kutatás eredménye

2012. szeptember 12., szerda 11:41

A Nagy Hadronütköztető (Large Hadron Collider, LHC) fizikusai július 4-én jelentették be, hogy valószínűleg megtalálták a Higgs-bozont. Rolf Dieter-Heuer, a kísérleteknek otthont adó svájci kutatóintézet, a CERN vezetője a felfedezés idején még óvatosan fogalmazott; akkor azt nyilatkozta, hogy szerinte megtalálták a régóta kutatott részecskét. A Higgs-bozon felfedezéséért felelős CMS detektor eredményeit mostanra hozták nyilvánosságra.

A részecskefizika standard modellje egy olyan elmélet, ami a négy alapvető kölcsönhatás közül hármar – az elektromágnesességet, illetve a gyenge és az erős kölcsönhatást – egyesít. A modell szerint a világ két dologból épül fel: anyagi részecskékből, vagyis fermionokból, illetve közvetítő részecskékből, vagyis bozonokból. A standard modell 1970 környékén lett igazán népszerű, mert jól magyarázták az akkoriban felfedezett apró részecskékkel, a kvarkokkal kapcsolatos tapasztalatokat. A standard modell jóslata alapján a Higgs-bozon létezését régóta feltételezték.

A két fő kísérletsorozat, az ATLAS és a CMS eredményeit a kutatók a Physics Letters B folyóiratban publikálták, ami a CERN hivatalos honlapján is elérhető. A CMS szóvivője, Joe Incandela szerint az LHC történetében ez volt a legfontosabb tudományos vizsgálat, az ezzel foglalkozó tanulmányok pedig a legértékesebb dokumentumoknak számítanak, elvégre a Higgs-bozon felfedezése áttörést jelent a részecskefizikában. Az ATLAS szóvivője, Fabiola Gianotti úgy véli, a több mint két évtizedes kutatás eredményeit összegző tanulmányok olyan információkat tartalmaznak, amelyek hatalmas előrelépést jelentenek az alapvető ismeretek szempontjából.

Rovatok