Index Vakbarát Hírportál

Elkészültek a DECam első fotói

2012. szeptember 17., hétfő 20:13

Elkészítette első felvételeit a világ legnagyobb digitális kamerája. Az 570 megapixeles felbontású DECam (Dark Energy Camera) a világegyetemet kitöltő erő, a rejtélyes sötét energia titkait kutatja. A DECam a maga nemében a legnagyobb teljesítményű műszer: minden egyes felvételén százezer galaxist képes befogni akár nyolcmilliárd fényévnyi távolságból is. A DECam által készített első felvételek egyikén a Tukán csillagképben (Tucana), 17 ezer fényévnyire lévő 47 Tucanae (NGC 104 vagy Caldwell 106) gömbhalmaz látszik, amely egymillió csillag otthona, de készített a világ legnagyobb digitális kamerája képet a 60 millió fényévnyire, a Fornax galaxishalmazban lévő NGC 1365 katalógusjelű spirális csillagvárosról is.

A DECam nyolcévi munka eredményeként született meg, létrehozásában három kontinens szakemberei vettek részt. A csaknem egytonnás berendezést a Chicago mellett működő, nagyenergiájú részecskefizikára szakosodott nemzeti laboratóriumban (Fermilab) fejlesztették ki, majd a chilei hegyek közt működő Cerro Toro obszervatórium 4 méteres Blanco teleszkópjára szerelték a telefonfülke méretű eszközt. A projektet az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma és Nemzeti Tudományos Alapja, valamint brit, brazil, spanyol, német és svájci fejlesztési alapok finanszírozták.

A sötétenergia-felmérés, a Dark Energy Survey decemberben kezdődik. Öt év alatt a DECam segítségével részletes színes felvételeket készítenek az égbolt egynyolcad részéről, bemérve 300 millió galaxist, százezer galaxishalmazt és négyezer szupernóvát. A projektmenedzser Brenna Flaugher, a Fermilab kutatója elmondta, hogy a felmérés segíthet megérteni például azt, hogy miért gyorsulva tágul a világegyetem, ahelyett, hogy a gravitáció hatására lassulna a folyamat.

Rovatok