Index Vakbarát Hírportál

Egyre gyakoribb a rák várandós nőknél

2012. szeptember 20., csütörtök 13:03

Ausztrál kutatók megállapították, hogy a rákkal diagnosztizált várandós nők száma jelentősen emelkedett az elmúlt néhány évtizedben. Christine Roberts, a Sydney-i Egyetem kutatója, a kutatás egyik résztvevője elmondta, hogy a terhességgel összefüggő rákos esetek száma emelkedett, és ez a növekmény csak részlegesen magyarázható az anyai életkor emelkedésével. Várandósságuk alatt a nők kapcsolatba kerülnek az egészségügyi ellátó szolgálatokkal, ezért nagyobb eséllyel kaptak új diagnózist, de maga a terhesség is kihathat a tumorok növekedésére.

A kutatók úgy vélik, hogy a változás a szülés későbbi életkorra tolódásának és a rákdiagnosztika fejlődésének köszönhető. A BJOG szülészeti és nőgyógyászati szakfolyóiratban megjelent elemzés szerint az 1994-es 112 százezrelékről 2007-re 192 százezrelékre emelkedett a terhesség alatti és a szülés utáni időszakban a diagnosztizált rákos esetek aránya.

A kutatók Új-Dél-Wales három nagy adatbázisából gyűjtöttek információkat a szülésekre, a rákos esetekre és a kórházi felvételekre vonatkozóan. Az adatok összesen 780 ezer nőre és 1,3 millió szülésre vonatkoztak az 1994-től 2008-ig terjedő időszakban. Ugyanekkor 1800, újonnan diagnosztizált rákos eset fordult elő az állapotos nők körében, illetve a szülést követő egy éven belül. 1994-ben a várandós nők 13 százaléka volt idősebb 35 évesnél, míg 2007-ben az arányuk már közel 24 százalékosra nőtt. Az közismert, hogy a rákkockázatot növeli a magasabb életkor, és az adatok azt mutatták, hogy 2007-ben a 35 évesnél idősebb nők körében több mint háromszor nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak rákot, mint a 30 évesnél fiatalabb nőknél.

Az életkor azonban nem magyarázta meg a rákkockázat ilyen mértékű emelkedését. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a korábbi és pontosabb diagnosztika indokolhatja az esetszám növekedésének egy részét. A bőrrák például igen nagy arányban, 45 százezrelékben fordult elő a tanulmányban, miközben ismert, hogy Ausztráliában éppen e betegség gyakorisága miatt igen fejlett a kiszűrésére alkalmazott diagnosztika is. A kutatók hangsúlyozták, hogy a növekedés ellenére a várandós nők rákkockázata még most sem éri el a két ezreléket, de a rákbetegség kezelése az állapotos nőknél speciális problémákat vet fel.

Rovatok