Index Vakbarát Hírportál

Amerikai ösztöndíj magyar emlőrákkutatóknak

2012. október 4., csütörtök 17:12

Győrffy Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös kutatócsoportjának vezetője vehette át csütörtökön a Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíjat a Konferencia a női egészségről – az emlő egészségéről 2012 című országos mellrákellenes konferencián Budapesten. A rendezvényen Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet adta át az ösztöndíjat, amelyet a Nancy G. Brinker a korábbi amerikai nagykövet által létrehozott nemzetközi emlőrákellenes alapítvány hirdetett meg, immár harmadik alkalommal.

Győrffy Balázs kutatási területe a személyre szabott emlőrákkezelés. Az ösztöndíj lehetőséget teremt arra, hogy részt vegyen az idei San Antonió-i Emlőrák Szimpóziumon, naprakész információkat szerezhessen az emlőrák kutatásról és a betegséggel kapcsolatos legújabb gyógymódokról.

A budapesti konferencia ebben az évben a mellrákkal diagnosztizált betegek rehabilitációjának fizikai és mentális lehetőségeit igyekszik feltárni; az emlőrák fiatalkori és terhesség alatti előfordulását, az emlőrák öröklődő kockázatát és diagnosztikai lehetőségeit mutatják be. Emellett az emlőrák megelőzésére, a felvilágosítás fontosságára és módjaira, a betegségből való gyógyulás lehetőségeire is felhívják a figyelmet, valamint ismertetik a legújabb kutatási eredményeket.

Rovatok