Index Vakbarát Hírportál

A kihalás szélén áll 25 főemlősfaj

2012. október 15., hétfő 14:29

Huszonöt főemlősfaj került mára a kihalás szélére, és a kutatók szerint globális összefogásra lenne szükség ahhoz, hogy megvédjük őket az illegális csempészet és az erdőirtások következményeitől. A Földön élő 633 főemlősfaj több mint felét kihalás fenyegeti olyan emberi tevékenységek miatt, mint az erdőégetések vagy a trópusi erdőségek kiirtása, illetve a főemlősök vadászata és az illegális állatkereskedelem.

A Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature, IUCN) jelentését az indiai Haiderábádban, egy nemzetközi biodiverzitási konferencián ismertették. A különösen veszélyeztetett fajok közül hat Madagaszkár szigetén él, Afrika délkeleti partjainál, öt további faj Afrikában, öt Dél-Amerikában, kilenc kihalással fenyegetett faj pedig Ázsiában.

A megőrzésükre tett erőfeszítéseknek köszönhetően több főemlősfaj már lekerülhetett a veszélyeztetett fajok listájáról, amelyet kétévente állítanak össze a világ vezető főemlősszakértői. Az idei jelentés kitér arra, hogy a madagaszkári makikat súlyosan veszélyezteti, hogy szűkül az életterük, és az illegális vadászat is tizedeli őket az országban 2009-ben bekövetkezett hatalomváltás óta. A legveszélyeztetettebb főemlősök között van a fürgemaki (Lepilemur septentrionalis), amelyből csupán 19 ismert egyed él Madagaszkáron.

Christoph Schwitzer, a tanulmányban részt vevő Bristoli Természetvédelmi és Tudományos Alapítvány munkatársa elmondta, hogy a makik a több mint három éve tartó politikai krízis és a hatékony intézkedések hiánya miatt ma a világ legveszélyeztetettebb emlősei között vannak otthonukban, Madagaszkáron. Hasonló krízis van Délkelet-Ázsiában is, ahol a vadon élő állatokkal való kereskedelem miatt számos főemlősfaj nagyon közel került a kihaláshoz.

Rovatok