Index Vakbarát Hírportál

Amerikai műholdat állított pályára a Proton

2012. október 15., hétfő 10:15

Az orosz Proton űrrakéta vasárnap sikeresen Föld körüli pályára állított egy amerikai műholdat. A Proton-M moszkvai idő szerint 12 óra 37 perckor startolt a kazahsztáni Bajkonurról az Intelsat 23 távközlési műholddal. Kilenc és fél órával később a Briz-M gyorsító fokozat a tervezett pályára juttatta a műholdat, majd levált arról.

Ez volt a 380. alkalom, hogy ezt a rakétatípust juttatták fel az űrbe, idén ez a nyolcadik Proton, ami elindult. Az Intelsat 23 több mint 2 és fél tonnás indítási súlyú, úgynevezett hibrid kommunikációs műhold, a hatóköre Észak- és Dél-Amerikára, a Karib-tenger térségére, Nyugat-Európára, Afrikára és néhány csendes-óceáni, illetve atlanti-óceáni szigetre is kiterjed. A tervezők az űreszköznek 15 éves élettartamot szánnak.

Augusztus hatodikán Föld körüli célpályára állítottak volna egy orosz és egy indonéz műholdat az orosz Proton-M típusú hordozórakétával, de a küldetés nem járt sikerrel, így a műholdakat nem lehet rendeltetésszerűen használni. Vlagyimir Nyesztyerov, a Hrunyicsev űrrakéta tervező és gyártó tudományos központ vezetője nem sokkal a kudarc után lemondott posztjáról.

Vlagyimir Popovkin, a Roszkozmosz vezetője augusztus közepén elismerte, hogy a sikertelen fellövést a gyorsító fokozat hibája okozta, ugyanis eltömődött benne az üzemanyag-vezeték. Az orosz űrkutatási hivatal ezért visszarendelte az összes Briz-M gyorsító egységet, és további vizsgálatokat végzett rajtuk.

Rovatok