Index Vakbarát Hírportál

A maják utódai szerint nem lesz világvége

2012. október 25., csütörtök 19:37

Kultúrájuk áruba bocsátását vetik a guatemalai kormány szemére a maja nép képviselői, és követelik, hogy vessenek véget a maja naptáron alapuló, világvégét jövendölő jóslásoknak. A hatóságok és a turizmussal foglalkozók profitszerzési célokra használják fel a mítoszt, amely a maja kalendárium szerint december 21-re világvégét jövendöl - mondta el Felipe Gomez, az Oxlaljuj Ajpop maja szövetség tagja.

A guatemalai kulturális minisztérium Guatemalavárosban decemberre rendezvényt tervez, amelyre kilencvenezer látogatót várnak, az utazásszervezők pedig világvége-utazásokat szerveznek. Felipe Gomez kritizálta a rendezvényeket, a maja folklórt profitra váltó show-műsoroknak nevezve őket. "Tiltakozunk a csalás, a hazugság és a tények elferdítése ellen. Az állítólagos apokalipszis alkalmából történő ünneplés tiszteletlen a nép kultúrájával szemben" - fejtette ki Gomez.

A 2012. december 21-i állítólagos világvége kultusza azon alapszik, hogy ekkor ér véget a maja kalendárium egy csaknem négyszáz éves ciklusa. Afölött a tény fölött azonban elsiklanak a mítosz terjesztői, hogy ezzel egyidőben egy új ciklus kezdődik. Gomez szerint ez az új szakasz nagy személyes, családi és közösségi változásokat hoz, amelyek az emberiség és a természet harmóniájához és egyensúlyához vezetnek.

Guatemala tizenötmilliós lakosságának több mint a fele maja népcsoportok leszármazottja. A civilizáció 250 és 900 között élte fénykorát. Míg a babonások aggódva várják december 21-ét, Bolívia ünnepel ezen a napon. A maja kalendárium ciklusának vége az egoizmus, a félelem, a veszekedések végét és az emberiség új egységét hozza meg - vélte David Choquehuanca Cespes, Bolívia külügyminisztere. December 21-én, a déli félteke nyári napfordulóján Bolíviában a Titicaca-tó Nap-szigetén (Isla del Sol) ötvenezer őslakos delegált gyűlik össze egész Amerikából, hogy megünnepeljék a Pachát, az új korszak kezdetét.

Rovatok