Index Vakbarát Hírportál

Paintballal az aszteroidák ellen

2012. október 27., szombat 10:32

Érdekes ötlettel állt elő Szung Vuk Pek (Sung Wook Paek), az MIT repüléssel és űrhajózással foglalkozó tanszékének diákja a Földet fenyegető aszteroidák elhárításával kapcsolatban. Bár egy ütközésre kevés esély van, Pek szerint a legegyszerűbb módszer az, ha a Föld felé száguldó, veszélyes méretű aszteroidákat paintball golyókkal festjük be. A megoldást részletező tanulmányt az ENSZ egy diákoknak és fiatal tudósoknak indított tanulmányi versenyének első díjával jutalmazták.

Pek pályázatának alapját a pályázat tavalyi nyertesének elgondolása jelentette. Az egyszerűen csak kis méretű, szilárd műanyaggolyókkal sorozta volna meg a Föld felé tartó aszteroidát, az idei első helyezett szerint azonban az így keltett lökéseken túl még van lehetőség az ötletben. A közelmúltban több kutatás is bizonyította, hogy a Nap sugárzása közvetlenül befolyásolja az aszteroidák pályáját, így ha fehér vagy fekete színre festünk egy ilyen égitestet, akkor meg tudjuk változtatni annak haladási jellemzőit.

Pek persze tisztában van azzal, hogy az űrbeli paintball nem a közeljövő lehetősége, ezért a gyakorlati próbára a 2029-ben és 2036-ban földközelbe érő, 480 méter átmérőjű Apofiszt szemelte ki. A fiatal kutató számításai szerint nagyjából 20 év kellene ahhoz, hogy a kezdeti lökéssorozat, illetve a megfestett aszteroidára erősebben ható napsugárzás eltérítsen egy, a valóságban is a Föld felé tartó égitestet. A hatás növelése érdekében Pek szerint érdemes fontolóra venni, hogy a festék helyett valami mást, például az ütközések során légzsákként viselkedő gázt töltsenek  kilőtt golyókba.

William Ailor, a kaliforniai Aerospace nevű, űrkutatással foglalkozó cég vezetője szerint fontos, hogy minél többen foglalkozzanak a Föld felé tartó aszteroidák kérdésével. "Ez örök problémát jelent majd az emberiség számára, nagyon helyes, hogy már a fiatal kutatók is a megoldáson gondolkoznak."

Rovatok