Index Vakbarát Hírportál

Sikerrel zárult a Dragon történelmi küldetése

2012. október 29., hétfő 10:11

Négyszáz kilogramm kutatásra szánt anyaggal a fedélzetén biztonságosan visszatért a Földre a Dragon teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásról, amelyre utánpótlást szállított.

A SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) amerikai cég gyártotta magánűrhajó a Csendes-óceánban landolt, a mexikói Baja California partjainál – közölte a NASA helyi idő szerint vasárnap. Ez volt a teherűrhajó második útja, de a májusi csak próbarepülés volt.

A Dragonra további tizenegy küldetés vár a NASA megbízásából, a SpaceX 1,6 milliárd dolláros szerződés keretein belül vállalta a tucatnyi kilövést és visszatérést. Az első, így történelminek mondható küldetés nem maradt izgalmak nélkül: a start után nem sokkal felrobbant a most visszatért Dragon kapszulát az űrbe juttató Falcon–9-es rakéta egyik hajtóműve a kilencből. A NASA és a SpaceX közös vizsgálatot indított az ügyben, de sokat elmond a szerkezet minőségéről, hogy a fő küldetés nem került veszélybe a hiba miatt, bár egy műhold pályára állítása nem sikerült.

Az óceánba zuhant magánűrhajót a tervek szerint Los Angelesbe vontatják, majd a kutatásra szánt anyagot – köztük lefagyasztott mintákat – elküldik a NASA-nak. Az elemzések többek közt segíthetnek jobban megérteni, hogy miként hat az emberi szervezetre egy hosszabb küldetés az űrben.

A Dragon rakományának legfontosabb részét az űrállomás lakóinak vér- és vizeletmintái alkotják. „Szó szerint és átvitt értelemben is hazavisz belőlünk egy darabot” – fogalmazott Sunita Williams, az ISS aktuális parancsnoka a kapszula visszaindulásakor. A 74 kilogrammnyi emberi minta mellett 392 kilogrammnyi egyéb kutatási eredmény, illetve 235 kilogrammnyi felszerelés volt a kapszulában.

Rovatok