no

Index Vakbarát Hírportál

Ha nem drogozol, meg fogsz bukni

2012. november 7., szerda 15:27

Egyre több brit diák használ rövidtávú memóriát serkentő gyógyszereket az Egyesült Királyságban, hogy alaposabban föl tudjon készülni a vizsgaidőszakra. A tanárok aggasztónak tartják a jelenséget, mivel a gyógyszerek a diákok egészségét veszélyeztetik.

Egyre népszerűbb a vizsgákra készülő brit diákok körében a Ritalin nevű memóriajavító gyógyszer. A készítmény hatása a Modafinilhez hasonló, és a figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) kezelésére használják. A Ritalin egészséges embereknél és betegeknél egyaránt javíthatja a rövidtávú memóriát, a diákok pedig azért szedik, hogy jobb eredményeket érjenek el a sok tanulást igényelő vizsgaidőszakban.

Nem akarnak lemaradni

Az oktatók úgy látják, hogy a tendencia mostanra aggasztó méreteket öltött, és azt sürgetik, hogy vezessék be a drogteszteket a vizsgák előtt. Az egyetemeknek nincs joga drogtesztet végezni a diákokon, de a Cambridge Egyetem professzora, Barbara Sahakian szerint szükséges lenne vizsgálatokat végezni, hogy a gyógyszerhasználat ne öltsön aggasztó méreteket a diákok körében. Egy névtelen felmérésben a Cambridge diákjainak tíz százaléka bevallotta, hogy használt olyan gyógyszereket, amik a kognitív készségeket javítják. A felmérést az Egyesült Államokban is elvégezték; ott 16 százalék volt a gyógyszert használó diákok aránya.

A brit Orvostudományi Akadémia 2008-ban közzétett egy tanulmányt, amelyben megállapították, hogy a memória tízszázalékos javulásával egy jeggyel jobbat tudnának szerezni az iskolában. Sahakian szerint a diákok gyakran hivatkoznak erre a tanulmányra, és bár sokan úgy érzik, hogy ez tisztességtelen csalás, sokan használják ezeket a gyógyszereket, mert nem akarnak lemaradni a többi diáktól.

Szép új világ

Egy évtizeden belül számos olyan gyógyszer és alkalmazás lehet legálisan hozzáférhető, amik jelentős mértékben javíthatják a használóik kognitív képességeit. Bár a technológiai fejlődés drámai mértékben megváltoztathatja az emberek képességeit, amik jobb életkörülményeket és jobb állásokat biztosíthatnak számukra, ezek széles körű használata számos aggodalomra adhat okot.

Genevra Richardson professzor a témával foglalkozó jelentésében arról írt, hogy mindez ez nem tudományos fantasztikum; a gyógyszerek és a teljesítményfokozó implantátumok alapvetően befolyásolják a tanulási és munkavégzési készségeket, valamint az extrém körülmények között történő munkavégzést. A cambridge-i diákokhoz hasonlóan sok munkavállaló is úgy gondolhatja, hogy ha nem él teljesítményfokozó szerekkel, akkor nem fog olyan teljesítményt nyújtani, mint az eredményesebb kollégái.

Rovatok