Index Vakbarát Hírportál

Száz gigabittel jön az adat a CERN-ből Budapestre

2012. november 22., csütörtök 11:43

Nagysebességű adat-összeköttetést hoz létre a világ legnagyobb részecske gyorsítóját üzemeltető CERN genfi és budapesti telephelyei között a Deutsche Telekom csoport – közölte a cég magyarországi leányvállalata, a Magyar Telekom.

A másodpercenként akár 100 gigabites adatátviteli sebesség támogatására képes hálózat összeköttetést teremt az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) genfi adatközpontja és az újonnan alapított budapesti kihelyezett adatközpont között, amelyet a Wigner Fizikai Kutatóközpont működtet.

Genfben üzemelteti a CERN a Nagy Hadron Ütköztető Gyűrűt (LHC). Ez a létesítmény lehetővé teszi a tudósok számára, hogy tanulmányozzák az anyag szerkezetét és az elemi részecskék közötti alapvető interakciókat. A kísérletek során hatalmas adatmennyiség keletkezik. Ezek feldolgozásához a CERN és partner intézményei egy megosztott számítógépes rendszert hoztak létre. A világon több mint tízezer kutató használja kísérleteihez a CERN számítógépes infrastruktúráját.

A Wigner adatközponttal a CERN célja további információ-technológiai kapacitások létesítése a kutatásokhoz. A számítógépes rendszerek hatalmas adatmennyiséget lesznek képesek továbbítani a Deutsche Telekom nagysebességű ICCS összeköttetésén keresztül a genfi és a budapesti telephelyek között.

Rovatok